Ajax maatje te groot voor Feyenoord

19 januari 2011, 23.37 uur · Aangepast 21 november 2011, 16.59 uur

Een vernedering is het niet geworden, maar Ajax was woensdagavond in de ArenA duidelijk een maatje te groot voor Feyenoord: 2-0.

De doelpunten kwamen van Toby Alderweireld (31e minuut) en Miralem Sulejmani (77e minuut), die vanaf de strafschopstip raak schoot.

Ajax domineerde de 55e Amsterdamse editie van de klassieker van de eerste tot de laatste minuut maar verzuimde ook het enorme krachtsverschil in meer treffers uit te drukken.

Ajax kreeg alleen in de eerste zestien minuten al vier goede scoringskansen. Christian Eriksen, Miralem Sulejmani, Siem de Jong en opnieuw Eriksen konden doelman Erwin Mulder niet passeren. De vervanger van de geblesseerde Rob van Dijk had in de 31e minuut geen antwoord op een afstandschot van Toby Alderweireld (1-0). Hij voorkwam vlak voor rust met een prachtige reflex wel dat Sulejmani de wedstrijd voortijdig besliste.

De toeschouwers in de Arena zag na rust een ongewijzigd spelbeeld. De thuisploeg bleef aanvallen en aardig combineren maar miste een spits die het enorme krachtsverschil in treffers kon uitdrukken. Lorenzo Ebecilio schoot in het zijnet en Demy de Zeeuw en Sulejmani strandden eveneens van dichtbij op doelman Mulder.

Ajax sloeg toe op het moment dat trainer Mario Been met Jhon van Beukering een tweede spits bracht. Sulejmani worstelde zich langs Ron Vlaar en maakte een fraaie snoekduik toen Tim de Cler hem licht raakte. Arbiter Pieter Vink floot voor een strafschop, die de Serviër zelf benutte (2-0). De ruimere voorsprong stelde de winnende trainer Frank de Boer de gelegenheid om de achttienjarige Jody Lukoki te laten debuteren.

Dankzij de zege klimt Ajax naar de derde positie van de ranglijst en verkleint het de achterstand op koploper PSV tot drie punten. Feyenoord vindt zich nog steeds terug op de dertiende positie.