Verdiende zege van Ajax bij NAC (0-3)

30 januari 2011, 17.32 uur · Aangepast 1 februari 2011, 09.39 uur

Ajax heeft zondag voor de tweede keer binnen drie dagen van NAC Breda gewonnen. De Amsterdammers boekten in Brabant een verdiende competitiezege: 0-3.

Ajax begon zondagmiddag aan het nieuwe leven zonder Luis Suarez met een verdiende zege. De Amsterdammers hadden net als afgelopen donderdag in het bekertoernooi (4-1) weinig problemen met de matige Brabanders.

Ajax liet door de zege de achterstand op koploper PSV (zes punten) en FC Twente (vijf) niet verder oplopen. De formatie liet af en toe aardig combinatiespel zien, maar had opnieuw lang nodig om het krachtsverschil in meer treffers uit te drukken.

Spelers en trainers van NAC beloofden donderdagavond na de kansloze bekernederlaag in de ArenA dat ze het Ajax voor eigen publiek een stuk lastiger zouden maken. ,,We gaan aanvallen en met de steun van het publiek kunnen we dan wel eens heel ver komen’’, rekende trainer John Karelse zich voorzichtig rijk.

De fanatieke oefenmeester kon zijn ogen eigenlijk niet geloven toen hij zijn ploeg voor rust aan het werk zag. De spelers van de thuisclub keken bijna apathisch toe hoe de tegenstander het balletje van man naar man liet gaan. NAC bracht de defensie van Ajax in de eerst helft slechts eenmaal in verlegenheid. Rob Penders kopte via de grond over, na een uitstekende voorzet van Robbert Schilder.

Ajax leidde op dat moment met 0-1, dankzij een enorme blunder van Leonardo. De Braziliaan, oud-speler van Ajax, treuzelde in de dertiende minuut in de buurt van zijn eigen doelman zo lang dat Daley Blind hem de bal kon ontfutselen. De vervanger van de naar AC Milan vertrokken Urby Emanuelson gunde vervolgens Siem de Jong de openingstreffer (0-1).

Ajax ging niet veel beter voetballen na het onverwachte presentje van Leonardo. De formatie koesterde het meeste balbezit en controleerde de wedstrijd. Het aanvalsspel stokte vaak in de buurt van het strafschopgebied van NAC. Dan was er niet iemand als de vrijdag naar Liverpool vertrokken Suarez, die met een onverwachte actie voor dreiging kon zorgen.

Mounir El Hamdaoui is zo'n voetballer die Suarez de rest van het seizoen een beetje moet doen vergeten. De spits was zondag eindelijk weer gemotiveerd en fit om voor Ajax uit te komen. Hij mocht na 57 minuten de geblesseerde Vurnon Anita vervangen en besliste de wedstrijd met zijn eerste actie. De Marokkaan dribbelde in de 67e minuut het strafschopgebied in en schoot via de benen van de ongelukkige Penders raak: 0-2.

El Hamdaoui brak daarmee het laatste beetje verzet van NAC, dat Miralem Sulejmani in de slotfase de eindstand zag bepalen.