Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Van den Boog heeft goed gesprek met Cruijff

8 februari 2011, 15.11 uur · Aangepast 18 november 2011, 12.48 uur

Ajax heeft vandaag een goed gesprek gehad met Johan Cruijff.

Directeur Rik van den Boog en de Raad van Commissarissen hadden een "constructieve ontmoeting" met de oud-speler en -trainer, zo laat woordvoerder Miel Brinkhuis weten aan AT5. "Er is afgesproken mét elkaar te praten in plaats van óver elkaar."

De 63-jarige 'Verlosser' sluit zelfs niet meer uit dat hij een zetel krijgt in de raad van commissarissen. ,,Ik zeg nergens bij voorbaat nee op'', zei hij dinsdag in De Volkskrant. ,,Het gaat erom dat mensen op de goede plaats zitten. Als dit de goede plaats voor mij is, gaan we daarnaar kijken.''

De legendarische nummer veertien lijkt steeds dichter bij een terugkeer naar zijn jeugdliefde. Heel even leek het in het voorjaar van 2008 al zo ver. Cruijff beloofde de jeugdopleiding te hervormen, maar gaf zijn opdracht terug, omdat de toekomstige hoofdtrainer Marco van Basten weigerde een leger jeugdtrainers te ontslaan. Sindsdien bekritiseerde Cruijff vooral de leiding van Ajax. Hij drong nog niet zo lang geleden aan op het vertrek van de huidige beleidsmakers van de vereniging, waar hij zijn rijke loopbaan begon.

Cruijff zit inmiddels weer met de beleidsmakers van Ajax aan tafel. Hij geniet nog steeds grote steun van de leden en supporters van de 29-voudig landskampioen. Dat bleek in november toen hij pleitte voor een fluwelen revolutie en de komst van meer oud-spelers in de ledenraad. De leden van Ajax gaven massaal gehoor aan de oproep van Cruijff en stemden op alle kandidaten die de beroemdste voetballer uit de historie van de club had voorgedragen.

Cruijff onderhoudt nauwe banden met hoofdtrainer Frank de Boer. Hij vreest dat de onervaren oefenmeester eveneens voortijdig sneuvelt, als er geen dingen veranderen bij Ajax, dat nog steeds geen technisch directeur heeft. Mogelijk creëert Cruijff binnenkort weer een situatie die De Boer en zijn voetballers helpt het steeds grotere verlangen naar succes eindelijk eens te bevredigen.

De club verwacht op korte termijn drie platforms te kunnen oprichten die zich bezighouden met financiële zaken, de organisatie en het technisch beleid. Cruijff zou de leiding van het technische platform op zich moeten gaan nemen. Maandagavond konden de clubleiding en de ledenraad nog geen overeenstemming bereiken over de platforms.