Start van hoofdcontent

Stad

nl

Brand chemiebedrijf onder controle

22 februari 2011, 13.03 uur · Aangepast 23 februari 2011, 18.28 uur

Bij chemiebedrijf Diergaarde Chemical Storage in het Westelijk havengebied heeft dinsdagmiddag een grote brand gewoed.

De brand brak rond het middaguur uit in twee loodsen: een waarin cacao lag opgeslagen en een waarin rubber lag. Vanuit de wijde omtrek waren grote, dikke rookwolken te zien. De wind waaide vanuit zuidoostelijk richting, waardoor de rook richting de Zaanstreek dreef.

De brandweer rukte met zeer groot materieel uit. Diergaarde Chemical Storage zit aan de Latexweg. Risicokaart meldt dat bij het bedrijf 115.000 kilo gevaarlijke stoffen ligt opgeslagen.

Nadat rond 15.15 uur de loods met cacao was geblust, werd rond 16.15 uur ook voor de andere loods het sein brand meester gegeven. Vier omliggende bedrijven werden ontruimd vanwege de rook. Niemand raakte gewond.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt of er schadelijke stoffen zijn vrijgekomen bij de brand. Het instituut neemt ter plekke onder meer monsters van de lucht en (neergeslagen) roetdeeltjes.

Het RIVM geeft de onderzoeksresultaten door aan de gemeente Amsterdam, zodat die eventueel maatregelen kan nemen. Het instituut verwacht dat de eerste onderzoeksresultaten binnen enkele dagen bekend zijn.

Hoe het vuur kon ontstaan, wordt nog onderzocht.

Meer foto's van de brand bij Gespot.

Meer beelden van de brand