Ajax fluitend voor 23e keer naar bekerfinale

3 maart 2011, 23.36 uur · Aangepast 6 maart 2011, 12.45 uur

Ajax nam donderdag tegen RKC Waalwijk (5-1) een halve snipperdag, maar plaatste zich wel eenvoudig voor de finale van de KNVB-beker, waarin FC Twente op 8 mei in De Kuip de tegenstander is.

De huidige nummer drie van de eredivisie leerde opnieuw dat het nationale bekertoernooi met een gunstige loting een grote kans op succes biedt. Ajax won vorig jaar de KNVB-beker na overwinningen op AGOVV, FC Dordrecht, WHC, NEC, Go Ahead Eagles en Feyenoord. MVV, BV Veendam, AZ en NAC kwam dit seizoen voor RKC Waalwijk in de ArenA op bezoek.

Ajax-trainer Frank de Boer maakte van de gelegenheid gebruik om enkele vaste krachten te ontlasten. Maarten Stekelenburg, Toby Alderweireld en Eyong Enoh hoefden helemaal niet in actie te komen. Mounir El Hamdaoui speelde alleen de eerste helft. Gregory van der Wiel maakte na een uurtje plaats voor Christian Eriksen.

De ruim 28.000 toeschouwers in de ArenA zagen Lorenzo Ebecilio zijn eerste doelpunt in een officiële wedstrijd van Ajax maken. Hij zorgde in de dertiende minuut op aangeven van Miralem Sulejmani voor de openingstreffer (1-0). Daley Blind, linksback van Ajax, gaf RKC Waalwijk in de 27e minuut weer uitzicht op een stunt door de bal in eigen doel te koppen.

Ajax stond zes minuten later weer op voorsprong omdat Frank van Mosselveld te zacht terugspeelde op zijn doelman. Sulejmani onderschepte de bal en gunde de treffer aan El Hamdaoui, die ook al op de lat had geschoten. De thuisclub besliste het bekerduel met de nummer twee van de eerste divisie definitief in het eerste kwartier van de tweede helft. Siem de Jong (55e minuut) en De Zeeuw (58e minuut) vermaakten het enthousiaste publiek met twee fraaie treffers.

De meestal zo kritische fans vergaven Sulejmani dat hij in de 73e minuut een strafschop miste. Ze keken al ruim voor de laatste treffer van De Jong (5-1) uit naar de eindstrijd in De Kuip, waar FC Twente de Amsterdamse club op 8 mei van de 19e KNVB-beker wil afhouden. Beide ploegen treffen elkaar een week later in de ArenA opnieuw tijdens de laatste speelronde van de eredivisie.