Frustrerend verlies Ajax tegen Spartak

10 maart 2011, 23.58 uur · Aangepast 15 maart 2011, 11.08 uur

Ajax heeft in de ArenA de eerste ontmoeting met Spartak Moskou teleurstellend verloren.

Ajax voetbalde bijna de gehele wedstrijd zoals trainer Frank de Boer dat graag ziet, maar liet na te scoren. De formatie vermaakte het thuispubliek met verzorgd en gedisciplineerd positiespel en zette de populairste club van Rusland na balverlies meteen onder druk. De counterspecialisten van Spartak hadden het moeilijk met die speelwijze en brachten doelman Maarten Stekelenburg eigenlijk maar eenmaal in de problemen. Alex schoot in de 57e minuut vanaf twintig meter wel meteen prachtig raak (0-1).

De Braziliaan gaf de thuisclub een harde les in effectiviteit. Ajax verscheen namelijk wel regelmatig gevaarlijk voor het doel van de nummer vier van de laatste Russische competitie. De huidige nummer drie van de eredivisie miste zonder Luis Suarez (FC Liverpool) en Mounir El Hamdaoui (teruggezet naar Jong Ajax) een spits die aan een klein kansje voldoende heeft. Siem de Jong speelde zeker geen slechte wedstrijd, maar kon oog in oog met de doelman van Spartak Moskou niet camoufleren dat hij eigenlijk als middenvelder door het leven gaat,

Ajax startte met de basisformatie die afgelopen zondag AZ bedwong (4-0). Ook nu kregen de Amsterdammers voldoende kansen op een mooie zege. De Jong, Miralem Sulejmani en Demy de Zeeuw konden doelman Andrij Dykan van Spartak Moskou voor rust in kansrijke positie niet passeren.

Nadat De Zeeuw vlak na rust opnieuw niet had gescoord met het hoofd, liet Spartak Moskou in de 57e minuut zien dat een halve kans al voldoende voor een doelpunt kan zijn. Alex krulde de bal van zo'n twintig meter prachtig achter de kansloze doelman Stekelenburg. Ebecilio en Sulejmani verzuimden hun ploeg daarna nog aan een gelijkspel te helpen.