Start van hoofdcontent

Stad

nl

Centrum gooit beleid horeca over andere boeg

19 maart 2011, 17.42 uur · Aangepast 20 maart 2011, 12.53 uur

Stadsdeel Centrum ziet het voorstel van het stadsbestuur voor 24-uurshoreca helemaal zitten. Zij hebben zelfs al twee geschikte locaties voor zo'n gelegenheid op het oog: het C&A gebouw aan het Damrak en een locatie op het Oostenburgereiland.

Het voorstel sluit perfect aan bij de nieuwe Horecavisie van het Centrum. Daarin staat dat alles vrijer en soepeler moet: ruimere openingstijden, minder regels en minder controleren. Zolang bewoners en ondernemers maar zelf de overlast tegen gaan, en er proberen samen uit te komen.

De afgelopen jaren golden er strikte sluitingstijden en er mocht niet staand gedronken worden op een terras. De grenzen van terrassen werden zelfs tot op de centimeter aangegeven. Horeca-ondernemers die zich niet aan die regels hielden kregen een boete.

Ai Amsterdam, de actieclub tegen de vertrutting in de stad, ziet wel iets in de plannen, maar ziet wel problemen als er toch weer buurtbewoners gaan klagen.
Volgens hen zijn het de nimbies, not-in-my-backyard-types, die ervoor kunnen zorgen dat de horeca en de bewoners er misschien niet samen uitkomen, zoals wel de bedoeling is.

Bewonerscomité Leidse in Last is in ieder geval tegen. "Alle bewonersgroepen zijn pertinent tegen ruimere sluitingstijden."

Voor- en tegenstanders van de nieuwe horecavisie kunnen volgende week dinsdag in een openbaar debat de degens kruisen, het stadsdeel gaat daarna concreet werk maken van het plan.