Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Ajax: 'Geen ontslag Bergkamp en Jonk'

9 april 2011, 12.32 uur · Aangepast 22 november 2011, 15.50 uur

Ajax-directeur Rik van den Boog zou vrijdagmiddag tijdens een bijeenkomst op jeugdcomplex De Toekomst bekend hebben gemaakt dat Dennis Bergkamp, Wim Jonk, Ruben Jongkind en Bryan Roy per 30 juni op non-actief worden gesteld.

Dat meldt De Telegraaf zaterdag. Volgens Ajax klopt het verhaal niet. Rik van den Boog op de website van Ajax:

"Er is een situatie ontstaan die voor een aantal medewerkers als onveilig wordt ervaren en er wordt argwanend naar elkaar gekeken. Overal staan berichten dat contracten niet worden verlengd of dat mensen worden ontslagen. Wij hebben als directie de afgelopen week enkele gesprekken gevoerd met de jeugdtrainers met als doel rust te creëren. We hebben niemand de wacht aangezegd."

Van een aantal jeugdcoaches loopt het contract per eind juni af, waaronder Bergkamp en Jonk. Ajax zegt het niet verstandig te vinden op dit moment, onder de huidige omstandigheden, contracten te verlengen. Rik van den Boog: "Dat is iets anders dan dat we mensen ontslaan of op non-actief zetten, want dat is helemaal niet aan de orde en dat hebben we ook niet als zodanig besproken met de betrokkenen.”

Bergkamp is op dit moment assistent-trainer van het hoogste juniorenteam van Ajax. Jonk geeft talenten van de Amsterdamse club individuele training. Beide oud-internationals spelen een hoofdrol in het technische plan waarmee Johan Cruijff de nummer drie van de eredivisie weer tot een succesvolle club wil hervormen. Cruijff wil dat Bergkamp de opleiding gaat aansturen en houdt Jonk het liefst verantwoordelijk voor de scouting.

De huidige leiding wil het plan van de voormalige nummer veertien niet helemaal uitvoeren. Dat heeft inmiddels tot een hevige machtsstrijd geleid. Alle leden van het bestuur en de raad van commissarissen vertrekken als de ledenraad van Ajax passende opvolgers heeft gevonden. De ledenraad van Ajax heeft inmiddels een commissie in het leven geroepen die onderzoekt of de problemen tussen de top van de Amsterdamse club en Cruijff kunnen worden opgelost.