Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Sletten', dragqueens en -kings houden 'Slutwalk'

3 juni 2011, 17.01 uur · Aangepast 3 juni 2011, 20.38 uur

Sletten, nichten, hoeren, potten, dragqueens en dragkings verspreiden zich zaterdag met de SlutWalk Amsterdam over de stad.

Zij betogen vóór seksuele vrijheid en tegen "het korset van de Nederlandse moraal''. De manifestatie begint 's middags om 16.00 uur uur bij het homomonument, vanwaar de betogers naar het Spui lopen. De organisatie verwacht een opkomst van zo'n 1000 tot 1500 man. Initiatiefneemster is de Amerikaanse studente en activiste Anna Justine Weick, die gender en seksualiteit studeert aan de Universiteit van Amsterdam.

"De manifestatie heeft de naam SlutWalk gekregen, omdat slachtoffers van seksueel geweld vaak zelf de schuld krijgen'', lichtte een woordvoerster toe. "Had je maar niet zo'n kort rokje moeten dragen, wordt er dan gezegd.'' SlutWalk protesteert ook tegen een maatschappij "waar homo's en lesbo's niet zichtbaar mogen zijn en waar transgenders wordt verteld dat ze tegennatuurlijk zijn.'' Transgenders zijn mannen of vrouwen die zich voelen of gedragen als iemand van het andere geslacht.

De organisatie verwacht dat veel deelnemers in opvallende kleding meelopen. ,,Sommigen komen in korte rokken met beha, zowel mannen als vrouwen. Ook verwachten we flamboyant geklede homo's en vele anderen die gewoon een beetje raar verkleed komen.''

Eerder hebben er SlutWalks plaatsgevonden in meerdere steden in Canada en de Verenigde Staten. Verder komen er naast Amsterdam ook Europese 'slettenlopen' in Londen, Kopenhagen en Berlijn.

"Iedereen denkt dat er in Nederland veel seksuele vrijheid is, maar dat valt tegen'', meent de woordvoerster. "In de wet is het over het algemeen goed geregeld, maar in de praktijk is homo nog steeds een veelgebruikt scheldwoord. Homoseksuelen, transgenders en lesbiennes worden uitgescholden, nakeken en geconfronteerd met geweld vanwege hun seksualiteit.''