Start van hoofdcontent

Politiek

nl

SP zeer kritisch over salaris GVB-directeur

15 september 2011, 20.20 uur · Aangepast 18 september 2011, 12.12 uur

Op de Stopera is in een raadscommissie vanmiddag uitgebreid gesproken over het salaris van de nieuwe directeur van het GVB. Na een zoektocht van anderhalf jaar werd Bart Schmeink aangesteld. Hij gaat beginnen per 1 december.

De nieuwe directeur verdient een vast salaris van 210.000 maar dat kan oplopen tot 318.000 door bonussen. Dit bedrag leide tot veel onvrede bij de raadsleden omdat het veel hoger is dan de Balkenendenorm.

In de raadsvergadering van vanmiddag gaf de voorzitter van de raad van commissarissen van het GVB, Aad Veenman een toelichting op het aantrekken van Schmeink. Hij gaf aan dat er  voor de uitzonderlijke situatie waarin het GVB zit iemand moest komen met veel ervaring en ook kennis op het gebied van aanbestedingen. Veenman zei daarover: ''Er komt een wedstrijd aan (red: de aanbesteding) die het GVB moet winnen. Daarvoor hebben we een spits nodig.''  

Veel raadsleden hadden enigszins begrip voor de uitleg van Veenman. De SP bleef kritisch, de partij vindt dat iemand in een publieke functie altijd onder de Balkenendenorm moet verdienen. Daarnaast verweet Laurens Ivens wethouder Gehrels dat zij mistig en zwak zou hebben geopereerd. Ivens vindt ondermeer dat dat Gehrels verzuimd heeft de raad op de hoogte te stellen dat ook de ondernemingsraad van het GVB tegen de hoge beloning van Bart Schmeink is. 

Wethouder Gehrels zette uiteen dat de gemeente als opdracht aan de RVC had gegegeven om bij voorkeur iemand te vinden die binnen de Balkenendenorm bleef verdienen. En als dat niet zou lukken, dan iemand die minder zou verdienen dan de vorige directeur. Verder gaf ze aan dat het hele college van burgemeester en wethouders ongelukkig is met de hoogte van het salaris.

Volgende week wordt de kwestie, op aandringen van de SP, besproken in de gemeenteraad. De verwachting is niet dat er nog iets zal veranderen aan het salaris van de GVB-directeur.