Ajax laat Twente ontsnappen

25 september 2011, 01.17 uur · Aangepast 10 oktober 2011, 11.01 uur

In de eigen Arena is Ajax er, ondanks een flink veldoverwicht, niet in geslaagd Twente te verslaan.

Ajax heeft zaterdag voor de tweede keer binnen een week een topwedstrijd in de eredivisie niet kunnen winnen. Na het gelijke spel van afgelopen zondag tegen PSV (2-2) waren de Amsterdammers in de ArenA slechts voor rust beter dan FC Twente (1-1). Luuk de Jong beloonde FC Twente 3 minuten voor het einde met een rake kopbal voor een sterke tweede helft.

Ajax opende furieus in de ArenA en kwam na 10 minuten op voorsprong. Derk Boerrigter voelde zich in een sprintduel met de trage Tim Cornelisse even Usain Bolt en vond de vrijstaande Miralem Sulejmani. De Serviër, razendsnel hersteld van een hamstringblessure, had alle tijd om de bal in het verlaten doel te tikken (1-0). Jan Vertonghen leek de vliegende start van de thuisclub 5 minuten later met een tweede treffer te bekronen. De treffer van de Belg werd echter ten onrechte wegens buitenspel afgekeurd.

Ajax viel aanvankelijk aan en FC Twente kwam nauwelijks aan meer toe dan verdedigen. Trainer Co Adriaanse van de bekerwinnaar van het vorige seizoen begon zonder topschutter Marc Janko, al goed voor 7 competitietreffers. FC Twente hoopte de regerend kampioen met snelle counters te kunnen verrassen en was voor rust twee keer dichtbij de gelijkmaker. Willem Janssen treuzelde echter te lang en Douglas kopte over.

Na een veelbelovend begin veranderde de topper in een schouwspel met een steeds lagere amusementswaarde. Ajax kon de defensie van de tegenstander steeds minder vaak verrassen en bleef de bal vooral maar risicoloos rondspelen. De thuisclub moest ook toestaan dat FC Twente zich steeds beter in de wedstrijd knokte. De Tukkers haalden nog wel opgelucht adem toen Kolbeinn Sigthorsson en Siem de Jong van dichtbij doelman Nikolai Michailov niet konden passeren.

FC Twente werd echter sterker en sterker. Invaller Denny Landzaat, die op 15 mei tijdens de kampioenswedstrijd in de ArenA nog zo ongelukkig zijn eigen doelman passeerde, kopte de bal na ruim een uur nog tegen de arm van doelman Kenneth Vermeer. Even na de invalbeurt van Marc Janko knikte De Jong de Tukkers 3 minuten voor het einde alsnog naar gelijkspel.