Ajax knokt zich terug tegen AZ

15 oktober 2011, 23.40 uur · Aangepast 26 oktober 2011, 17.16 uur

Na een 2-0 achterstand heeft Ajax in de eigen Arena met tien man toch een punt overgehouden aan het duel met AZ.

AZ miste zaterdag een unieke kans om voor het eerst na 31 jaar weer eens bij Ajax te winnen. De koploper uit Alkmaar koesterde bij rust in de ArenA een voorsprong van 0-2, maar liet de thuisclub ontsnappen toen het nog maar met tien spelers op het veld stond. Theo Janssen haalde na de tweede gele kaart voor Eyong Enoh de trekker over: 2-2.

Door het gelijke spel koestert AZ nog steeds een voorsprong van zes punten op Ajax, dat aan de laatste vier competitiewedstrijden slechts drie punten overhield. Waar Ajax het meeste balbezit had, kwam het in de problemen als AZ kon counteren. Brett Holman profiteerde in de 14e minuut als eerste en schoot een beetje gelukkig via Alderweireld raak: 1-0. De tweede treffer van Roy Beerens na 22 minuten kwam tot stand door een prachtige uitgespeelde aanval: 0-2.

AZ haalde ook met die marge de rust omdat doelpogingen van Ooijer en Derk Boerrigter op de lat eindigden. Trainer Frank de Boer dirigeerde Alderweireld na rust weer naar zijn vaste positie centraal in de defensie en bracht debutant Ruben Ligeon (de rechtsback van Jong Ajax) voor André Ooijer.

Ajax opende na rust de jacht op de gelijkmaker en had al na twee minuten succes omdat Dirk Marcellis zijn tegenstander Boerrigter vloerde en Sulejmani de strafschop benutte: 1-2. Eriksen raakte vervolgens als derde speler van de thuisclub de lat. AZ wankelde even maar herstelde zich nadat Enoh na 70 minuten zijn tweede gele kaart kreeg.

Ajax moest vervolgens ook verder zonder de geblesseerde doelman Kenneth Vermeer. Zijn vervanger Jasper Cillessen had geluk dat invaller Charlison Benschop verzuimde het duel te beslissen. Daardoor kon Janssen in de 82e minuut alsnog een beetje orde op zaken stellen: 2-2. Ajax kwam in de slotfase voor de tweede keer heel goed weg toen opnieuw invaller Benschop in kansrijke positie op Cillessen stuitte.