Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Ajax toch niet tegen Man United?

19 december 2011, 14.20 uur · Aangepast 19 december 2011, 18.35 uur

Mogelijk speelt Ajax na de winterstop tóch niet tegen Manchester United in de Europa League.

De Britten mogen wellicht toch door in de Champions League omdat het Zwitserse FC Basel, dat verrassend genoeg wel doorging in de poule van United, mogelijk wordt geschorst.

Dit heeft te maken met een ruzie tussen de FIFA en de Zwitserse bond. In de play-offs voor de Europa League stelde het Zwitserse FC Sion dit seizoen zes niet-speelgerechtigde spelers op. De club werd hiervoor bestraft en geweerd uit de Europa League.

Donderdag gaf het Internationaal Sporttribunaal (TAS) de UEFA gelijk in de zaak die Sion tegen de Europese voetbalbond had aangespannen. Daarom eist de FIFA nu dat de Zwitserse voetbalbond de nodige sancties neemt tegen FC Sion. Zo moeten alle wedstrijden die Sion met niet-speelgerechtigde spelers afwerkte omgezet worden in een 0-5 forfaitnederlaag. Doet de Zwitserse voetbalbond dat niet, wordt de federatie vanaf 14 januari geschorst.

En dit zou betekenen dat FC Basel niet verder mag in de Champions League. Manchester United, dat derde werd in de groep van Basel, zou dan de plek van de Zwitsers innemen, waardoor Ajax niet tegen de Engelse grootmacht hoeft uit te komen.

Wat er in deze, nogal uitzonderlijke, situatie met Ajax gebeurt is nog niet bekend. Het is aan de UEFA om een beslissing te nemen over welke tegenstander Ajax in dit geval krijgt.