Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ondernemers zijn straatartiesten zat

6 januari 2012, 09.51 uur · Aangepast 28 mei 2012, 17.48 uur

Ondernemers zijn de 'debiele' straatartiesten op de Dam en het Damrak zat.

Voorbijgangers die geen geld geven aan de artiesten worden aan hun kleren getrokken of krijgen een plastic bijl op hun hoofd, schrijft De Telegraaf. 'Het is schering en inslag, ze gedragen zich als debielen', zegt René Wildeman van restaurant De Roode Leeuw en voorzitter van de ondernemersvereniging in de krant.

'Het zijn ook echte bendes. 's Ochtends worden hele busjes vol hier gedropt en 's avonds worden ze weer opgehaald. Het zijn allemaal Oost-Europeanen. Ik vermoed dat ze per dag een bepaalde opbrengst moeten zien te halen, want het is niet normaal hoe agressief ze zijn tegen voorbijgangers die niet betalen', aldus Wildeman.

Ook een draaiorgelspeler komt in de krant aan het woord. Hij ergert zich vooral aan de levende standbeelden, maar vindt ook de straatmuzikanten vervelend. Hij probeert de Dam te ontvluchten en een plekje te krijgen bij het Centraal Station.

Afgelopen zomer kreeg een straatartiest ruzie met de levende standbeelden op de Dam. Zijn tirade verwoordt veel frustraties over de standbeelden die nog geen drie seconden stil kunnen blijven staan.