Start van hoofdcontent

Stad

nl

Spreekrecht zedenzaak opnieuw ter discussie

7 maart 2012, 15.52 uur · Aangepast 21 maart 2013, 15.41 uur

De advocaten van Robert M., hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, zullen maandag op de eerste dag van het proces opnieuw de kwestie van het spreekrecht van ouders aankaarten.

Volgens de raadslieden, Tjalling van der Goot en Wim Anker, heeft de Hoge Raad dinsdag een belangrijke uitspraak gedaan over de huidige wettelijke spreekrechtregeling. Deze zou volgens hen strikt moeten worden toegepast.

De Hoge Raad bepaalde dat in een moordzaak. Alleen de wetgever mag het spreekrecht verruimen, niet de rechter, aldus de raad. De advocaten van M. menen dat de rechter dit in de zedenzaak juist wel heeft gedaan en daarom zullen zij de kwestie maandag opnieuw ter discussie stellen.

Vorig jaar bepaalde de rechtbank in Amsterdam dat de ouders van de slachtoffers in de zedenzaak de gelegenheid moeten krijgen om het woord te voeren tijdens het proces tegen hoofdverdachte Robert M.
De advocaten vinden dat de rechtbank een voorschot heeft genomen op toekomstige wetgeving, waarin het spreekrecht zal worden uitgebreid.