Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Huurverhoging van maximaal 3,3 procent'

16 april 2012, 16.06 uur · Aangepast 18 april 2012, 13.57 uur

PvdA-wethouder Freek Ossel wil de huurdersorganisaties de mogelijkheid bespreken om de huren per 1 juli met gemiddeld 3,3 procent te verhogen.

Dit is de inflatie (2,3 procent), plus één extra procent, meldt Het Parool. Een woordvoerder van Ossel zegt dat het initiatief niet bij Ossel ligt, maar bij de landelijke Woonbond.

De woningcorporaties zien iets dergelijks pas zitten bij een huurverhoging van drie procent bovenop de inflatie. 'Inflatie plus één procent is ontoereikend voor de Amsterdamse regio,' aldus Hans van Harten van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties.

De huurdersorganisaties vinden dat de huurverhoging niet meer dan één procentpunt boven de inflatie mag uitkomen. In ruil daarvoor moeten de overheid en verhuurders afzien van alle voorgestelde 'huurharmonisatiemaatregelen', zoals de 25 extra punten in het Woningwaarderingsstelsel.

De Woonbond overlegt met onder andere de Vereniging Eigen Huis en makelaarskoepel Aedes. 'Het gaat om gemiddeld één procent boven op de inflatie. Bij woningen met lage huren zou het meer kunnen zijn. Ook zal de marktwaarde van de woning een rol kunnen spelen,' aldus Hans Roseboom van de Woonbond.