Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Enorme bezuiniging orde en veiligheid

11 mei 2012, 16.06 uur · Aangepast 14 mei 2012, 09.53 uur

De gemeente bezuinigt volgend jaar fors op openbare orde en veiligheid. Het budget voor onder andere de aanpak van de Top 600 van jonge, gewelddadige criminelen wordt mogelijk zelfs gehalveerd.

Dit heeft burgemeester Eberhard van der Laan gisteren gezegd in de gemeenteraad, aldus Het Parool. Volgens Van der Laan gaat het budget in 2013 mogelijk omlaag van dertig naar zeventien miljoen euro per jaar. Hoe het exact uitpakt, hangt af van de begrotingsbesprekingen die het college nu voert. 'Maar zeker is dat er een flinke hap uit gaat. Dat is wel waardeloos.' 

Volgens Van der Laan daalt het budget met zes miljoen, doordat bepaalde rijksgelden niet langer worden uitgekeerd, bijvoorbeeld de bijdrage voor straatcoaches, de Antillianengelden en geld voor de aanpak van Marokkaanse hangjongeren. De rest van het bedrag, ongeveer zeven miljoen euro, wordt geschrapt op initiatief van het college zelf, omdat er in 2013 een bezuinigingsoperatie moet worden uitgevoerd.

De voorlopige begroting voor 2013 wordt volgende week gepresenteerd. Daarin kondigt de gemeente naar verwachting een extra bezuiniging aan van rond de honderd miljoen euro.

CDA-raadslid Lex van Drooge vindt het onverantwoord dat zoveel wordt bespaard op openbare orde en veiligheid. 'Dat er bezuinigd moet worden weten we, maar dit vind ik nogal wat. Het college heeft terecht zwaar ingezet op veiligheid. Als de stad straks weer vies en onveilig is, zijn we verder van huis.'