Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Voltijds onderwijs voor hoogbegaafden

25 mei 2012, 09.25 uur · Aangepast 26 mei 2012, 15.26 uur

Goed nieuws voor de vele ouders in Amsterdam met een hoogbegaafd kind: in het nieuwe schooljaar begint Onderwijsgroep AMOS met voltijds onderwijs dat op hoogbegaafde leerlingen is afgestemd.

AMOS wil op twee basisscholen starten met het speciale onderwijs. Het onderwijs wordt mogelijk gemaakt op de Vlinderboom in West en de Poseidon op IJburg. Op beide locaties wil de onderwijsgroep met twee
groepen starten. Daarmee kunnen voorlopig 60 tot 80 leerlingen van zes tot en met elf jaar worden geplaatst.
De groepen voor hoogbegaafde kinderen maken gewoon deel uit van de twee scholen.

De slimmeriken krijgen aangepast onderwijs maar waar mogelijk wordt samengewerkt en gespeeld met de andere kinderen van de scholen. Hoe de inschrijving en selectie gaan plaatsvinden, wordt momenteel uitgewerkt.

Begin februari werd bekend dat de gemeenteraad de kwaliteit van het onderwijs voor hoogbegaafde kinderen in de stad wilde verbeteren. Een intern haalbaarheidsonderzoek heeft uitgewezen dat AMOS de mogelijkheden, de locaties en de competenties heeft om het voltijds onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen op de rails te zetten. Uit een eerste peiling onder ouders komt naar voren dat er voldoende belangstelling is om ook daadwerkelijk te beginnen. Als alles goed gaat, kunnen gespecialiseerde leerkrachten de bijzondere kinderen in september ontvangen.

Hoogbegaafde kinderen hebben een specifieke onderwijs- en zorgbehoefte die zij op bepaalde tijden aangepast kunnen krijgen. Voor voltijds onderwijs zijn Amsterdamse hoogbegaafden vooralsnog aangewezen op scholen in omliggende gemeenten.