Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dank voor A'damse politie in zedenzaak

30 mei 2012, 16.58 uur · Aangepast 21 maart 2013, 15.52 uur

John Morton, directeur van de Amerikaanse Immigration and Costums Enforcement (ICE), had vanmiddag een warm woord over voor de Amsterdamse politie en de Nederlandse autoriteiten voor hun bijdrage in het oplossen van de zedenzaak.

De Amsterdamse zedenzaak heeft tot nu toe geleid tot 33 arrestaties in diverse landen. Dit maakte het Korps landelijke politiediensten (KLPD), het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) en Morton woensdag bekend.

In Nederland zijn 13 personen aangehouden, 12 Nederlanders en een Deen. De andere verdachten van seksueel kindermisbruik zijn opgepakt in de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Zweden en Groot-Brittannië.

De 33 verdachten hebben slachtoffers gemaakt van 138 kinderen.

Hoofdverdachte in de zedenzaak, Robert M., is vorige week veroordeeld tot 18 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. Zijn aanhouding was het begin van het onderzoek waarvan de resultaten woensdag zijn gepresenteerd.

Uit de 46.000 foto's, 3500 films en 58.000 pagina's met chatsessies die de politie op de computers en harde schijven van Robert M. vond, destilleerde de politie 508 'rechercheerbare zaken'. In die zaken zijn aanknopingspunten voor verder onderzoek. Deze zaken zijn overgedragen aan in totaal 52 landen.