Start van hoofdcontent

Stad

nl

Arrestatie voor sluiten schijnrelaties

26 juni 2012, 09.50 uur · Aangepast 28 juni 2012, 13.56 uur

De politie heeft een 48-jarige Amsterdammer aangehouden wegens het sluiten van tientallen schijnrelaties tussen West-Afrikaanse mannen en Europese vrouwen.

Dat maakte de politie dinsdag bekend. Hij wordt verdacht van mensensmokkel, oplichting en valsheid in geschrifte.

De man zou samenlevingscontracten hebben vervalst, waarmee Afrikanen wilden aantonen dat ze een relatie hadden met vrouwen in de Europese Unie en op grond daarvan een verblijfsvergunning aanvroegen.

Het onderzoek begon nadat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) op vervalste notariële aktes was gestuit. De verdachte zou zich hebben voorgedaan als advocaat en juridisch adviseur. Toen de man werd aangehouden in zijn huis werden valse documenten, computers en telefoons in beslag genomen. De verdachte zou per Afrikaan bijna 1000 euro hebben gekregen, de vrouwen kregen een vergoeding van een paar honderd euro.

Volgens een woordvoerder van de IND zou de man in ongeveer 300 zaken hebben opgetreden als gemachtigde. Onderzocht wordt in welke gevallen er een verblijfsvergunning is verleend en als dat is gebeurd, of er fraude in het spel was. Mocht dat zo zijn, dan wordt de verblijfsvergunning ingetrokken.