Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Experiment tegen scheefwonen

5 juli 2012, 14.53 uur · Aangepast 7 juli 2012, 14.12 uur

Vijf grote woningcorporaties in Amsterdam beginnen in oktober met een experiment dat scheefwonen in de stad moet tegengaan. Dit maakte wethouder en initiatiefnemer Freek Ossel vandaag bekend.

Flexibele huurprijzen vormen het uitgangspunt van het experiment. Huurders gaan meer huur betalen bij een inkomensstijging en minder huur bij een daling van hun inkomen. Volgens Ossel is dit een sociaal systeem dat aansluit op de huidige arbeidsmarkt, waarbij zzp'ers te maken hebben met schommelende inkomens.

Corporaties gaan meer woningen uit de vrije sector aanbieden voor lagere huren. Daardoor komt er meer aanbod voor de middeninkomens. Als bewoners van sociale huurwoningen besluiten te verhuizen naar een duurdere woning, gaan ze geleidelijk meer betalen. Dit bevordert de doorstroming, waardoor meer sociale huurwoningen vrijkomen.

Het idee komt voort uit een denktank die dit jaar op initiatief van Ossel oplossingen bedacht voor de vastgelopen Amsterdamse woningmarkt. De corporaties Ymere, De Alliantie, Rochdale, Stadgenoot en Eigen Haard werken mee aan het experiment.

Van alle sociale huurwoningen is vijftien procent in handen van mensen die meer dan 43.000 euro verdienen en dus eigenlijk geen recht hebben op een gesubsidieerde woning.