Start van hoofdcontent

Stad

nl

Korpschef verdedigt verstoppen sieraden

8 augustus 2012, 16.46 uur · Aangepast 8 augustus 2012, 20.46 uur

Pieter-Jaap Aalbersberg, korpschef van de politie Amsterdam-Amstelland, verdedigt in een ingezonden brief in het Parool de oproep van zijn korps aan bewoners van Zuidoost om hun sieraden onder hun kleding te dragen.

Naar aanleiding van het toenemende aantal juwelendiefstallen in Zuidoost adviseerde de Amsterdamse politie afgelopen maandag aan bewoners van deze wijk om hun juwelen 'niet te opzichtig' te dragen.

De oproep deed nogal wat stof opwaaien en dus komt Aalbersberg vandaag met een geruststellende boodschap: 'Voor mij en mijn korps staat voorop dat je in Amsterdam moet kunnen zijn wie je bent en dus ook de sieraden moet kunnen dragen die jij wilt'.

Volgens Aalbersberg is de oproep van zijn korps dan ook geen knieval richting overvallers. 'Mensen kunnen zelf veel doen om de kans dat ze slachtoffer worden te verkleinen. (...) Preventieve maatregelen leveren een forse bijdrage aan het voorkomen van misdrijven en slachtoffers, en burgers mogen van ons verwachten dat we hen daarover informeren'.

De korpschef gaat verder. 'De politie staat onvoorwaardelijk aan de kant van de burger en dat vindt zijn uiting in zowel opsporing als in preventieve adviezen. Laten we dus vooral als politie en burgers er samen alles aan doen om onze stad veilig en leefbaar te houden. Voor mijn korps staat vast: elke straatroof is er één te veel. Wij doen er alles aan om u te beschermen en dit te voorkomen. Als er toch een straatroof is gepleegd, zijn mijn collega's diep gemotiveerd om de dader te vinden en aan te houden'.