Start van hoofdcontent

Stad

nl

Harrie Stoeltie tijdelijk vrij man

12 september 2012, 19.18 uur · Aangepast 12 september 2012, 23.15 uur

De rechtbank in Rotterdam heeft woensdag bepaald dat Hells Angel Harrie Stoeltie twee weken het huis van bewaring uit mag, wegens persoonlijke omstandigheden.

Harrie Stoeltie geldt als prominent lid van de Amsterdamse afdeling van de Hells Angels. Zijn bemoeienis met het Amsterdamse bordeel Yab Yum was enige jaren geleden reden voor de gemeente Amsterdam de verlenging van de exploitatievergunning te weigeren. De club werd daarop gesloten.

Stoeltie zit daar al een jaar in voorarrest, als verdachte in een omvangrijke afpersings- en witwaszaak. De rechtbank nam het besluit op een tussentijdse zitting in de zaak.Volgens de verdenkingen heeft Stoeltie samen met onder anderen Donald en Michel G. de afgelopen jaren diverse slachtoffers voor meer dan 10 miljoen euro afgeperst. Justitie verkeert sinds enige maanden in een conflict met een belangrijke beschermde getuige, Remko van L.

Bram Moszkowicz, advocaat van Stoeltie, meldde dat zijn cliënt is vrijgelaten omdat deze al bijna een jaar vastzit, voornamelijk op basis van verklaringen van Van L. 'De getuige is niet bereid bij de rechter nader te verklaren. Het is nu wel welletjes.' De rechter probeert volgens de raadsman nog met een bevel tot medebrenging de getuige binnen twee weken naar de rechtbank in Rotterdam te krijgen. Lukt dat niet, dan zal de advocaat opnieuw de hechtenis van Stoeltie aan de orde stellen.

Ter zitting woensdag bleek dat de Nederlandse staat de overeenkomst met Remko van L. heeft opgezegd. In april schreef Van L. een brief aan weekblad Vrij Nederland, waarin hij onder meer stelde dat het Openbaar Ministerie zich niet aan de afspraken houdt, hem bedreigt en liegt. Justitie zou onder meer verklaringen van Van L. over Willem Holleeder en Dino Soerel achterhouden.