Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Vd Laan vreest te veel Haagse politiebemoeienis

4 januari 2013, 18.30 uur · Aangepast 7 januari 2013, 18.46 uur

Burgemeester Van der Laan waarschuwt Den Haag zich niet al te veel te bemoeien met zaken die de veiligheid van Amsterdammers aangaan.

De burgemeester gaf zijn waarschuwing af in gesprek met AT5, naar aanleiding van de vorming van de nationale politie. 'Het zal verleidelijk zijn voor sommige Haagse bewindslieden om als er ergens in Nederland iets gebeurt dingen te gaan roepen die op het terrein van de hoofdofficier of de burgemeester liggen', stelt Van der Laan.

'Het is natuurlijk niet gek dat een minister zich met sommige lokale zaken bemoeit. Maar ons systeem is dat we dit soort dingen lokaal georganiseerd hebben. En als iedereen zegt, 'dat blijven we lokaal doen', dan moeten we onze politiechef , die straks mogelijk in een spagaat kan komen tussen Den Haag en Amsterdam, daar zo goed mogelijk bij helpen. En dat betekent dus ook dat we moeten zorgen dat ze zich in Den Haag houden aan de principes van onze rechtsstaat. En die zijn écht dat we dit zoveel mogelijk vanuit het lokale bestuur doen'.