Start van hoofdcontent

Stad

nl

230 hoogleraren ziek na diner in Krasnapolsky

15 januari 2013, 12.32 uur · Aangepast 17 januari 2013, 13.04 uur

Naar schatting 230 UvA-hoogleraren en hun partners hebben een voedselvergiftiging opgelopen nadat zij op 8 januari een diner hadden bijgewoond in Grand Hotel Krasnapolsky.

De Universiteit van Amsterdam organiseerde het diner ter ere van haar 381ste verjaardag, de dies. Een dag na de festiviteiten bleken opvallend veel medewerkers last te hebben van hun ingewanden. 'In de wandelgangen werden al snel de bij Krasnapolsky geserveerde steak tartaar en gepocheerde ei genoemd. We zijn direct alle 350 gasten gaan bellen,' aldus een woordvoerder van de UvA. 'Enerzijds om te laten weten hoe vervelend we de situatie vinden, maar ook om te inventariseren hoe groot het probleem is.'

De universiteit vermoedt dat zo'n 230 hoogleraren en hun partners geveld zijn door het eten. 'Onze collegevoorzitter Louise Gunning is epidemioloog, zij zat er direct bovenop. We hebben de GGD ingelicht.' Samen met de Voedsel- en Warenautoriteit doet de dienst nu onderzoek naar de oorzaak.

Directeur Jan Hein Simons van NH Hoteles noemt het bijzonder spijtig dat er mensen ziek zijn geworden. 'Toen de eerste meldingen bij Krasnapolsky binnenkwamen, is het onafhankelijke Bureau de Wit voor voedselveiligheid gekomen om monsters te nemen uit onder meer de keuken, de borden en de steak tartaar. We wachten nu op de resultaten.'

Simons benadrukt dat nog niet is bewezen dat de gasten een voedselvergiftiging hebben opgelopen in zijn hotel. Zo was er voorafgaand aan het diner een borrel met hapjes in het Maagdenhuis. Maar volgens de UvA zijn alleen mensen ziek geworden die ook bij het diner aanwezig waren.

Simons: 'Als dat het geval is, zullen we tot een schadeloosstelling moeten komen met de UvA en bieden we uiteraard ons excuses aan.' De GGD laat weten een onderzoek in te stellen naar de massale ziekte van de UvA-hoogleraren. 

Dit bericht verscheen eerder op Parool.nl