Waternet sluit sluis Prinsengracht

Waternet sluit vanavond om 22.00 uur de Eenhoornsluis aan het begin van de Prinsengracht in de hoop de ijsgroei in de grachtengordel te bevorderen.

Dit meldt een woordvoerster van de waterbeheerder. Waternet gaat rondvaartbedrijven en de overige scheepvaart informeren over de sluiting van de sluis. Schippers krijgen andere vaarroutes toegewezen.

Andere maatregelen waaronder een vaarverbod zijn nog niet genomen. Dat gebeurt als de watertemperatuur in de grachten verder zakt tot 2 graden en de vorst aanhoudt. De watertemperatuur in de binnenstad dook woensdag onder de 3 graden. Volgens de woordvoerster van Waternet is er inmiddels sprake van lichte ijsvorming.

Vorig jaar lukte het een ijsvloer te kweken in de grachten. In februari werd na 15 jaar de legendarische Keizersgrachtrace weer eens verreden. 'Het zou natuurlijk prachtig zijn als we weer kunnen schaatsen op de grachten', zegt de woordvoerder van wethouder Carolien Gehrels (Waterbeheer). 'Het zal erom spannen. Maar laten we wel wezen: de kans dat we binnenkort een race op de Keizersgracht hebben is groter dan dat dit jaar de Elfstedentocht wordt gereden.'