Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stad wil helmplicht snorscooters

30 januari 2013, 17.30 uur · Aangepast 11 februari 2014, 02.28 uur

De gemeente vreest Italiaanse toestanden door een spectaculaire groei van het aantal snorscooters op de fietspaden. Dit staat op de website van de hoofdstad.

De gemeente dringt in een brief aan de Tweede Kamer aan op een helmplicht voor snorfietsers, zodat ze in de stad verplicht kunnen worden op de rijbaan naast de auto's te rijden. Amsterdam wil lokaal het onderscheid tussen de blauwe en gele kentekens opheffen. Daar is wel een wetswijziging voor nodig.

Sinds een jaar zijn de boetes op snelheidsovertredingen verhoogd. Dit heeft volgens de gemeente onvoldoende effect gehad. Gemiddeld rijdt 77 procent van de snorfietsers harder dan de toegestane snelheid van 25 kilometer per uur.

Het afgelopen jaar groeide het aantal snorscooters met 14 procent tot 25.000 in totaal. 'Als deze trend zich voortzet, rijden er eind 2020 meer dan 70.000 snorfietsen in Amsterdam rond. Dat is bijna drie keer zoveel als nu het geval is en leidt tot een straatbeeld dat we kennen van steden als Rome', schrijft de gemeente in een pamflet dat woensdag in de Tweede Kamer aan de orde kwam.