Start van hoofdcontent

Stad

nl

Maria Nuñez, asielzoekster in onze Gouden Eeuw

19 februari 2013, 13.00 uur · Aangepast 19 februari 2013, 13.23 uur

Spannend verhaal en prachtige Sefardische muziek in historische 'musical'.

De voorstelling vertelt in spel, beeld en muziek het waargebeurde verhaal van Maria Nuñez, een Joods meisje dat in 1593 voor de brandstapels van de Portugese inquisitie vlucht naar het van de Spanjaarden bevrijde Holland. Onderweg wordt zij gevangengenomen door Engelse kapers waarvan de kapitein verliefd op haar wordt. Hij introduceert haar aan het hof van Koningin Elisabeth, maar Maria wil maar één ding: naar Amsterdam.

Deze ten onrechte vergeten geschiedenis uit onze Gouden Eeuw komt met dit muziektheaterstuk weer sprankelend tot leven. Librettist en artistiek leider Frans Lavell zich heeft laten inspireren door geschiedschrijver Daniel Levi de Barrios. De Chileense componist Patricio Wang heeft eeuwenoude maar zeer melodieuze Sefardische (Spaans Joodse) liederen een nieuwe swing gegeven.

De rol van Maria wordt vertolkt door sopraan Tamar Niamut en de rol van haar geliefde Manuel door tenor Augusto Valença. Behalve muzikaal wordt de voorstelling ook visueel aantrekkelijk: bijzondere decors en de maskers van maskermaker Frans Krom die een eigen leven lijken te leiden.

De première van het stuk zal in de synagoge van de Liberale Joodse Gemeenschap plaatsvinden. Hierbij zal ook burgemeester Van der Laan aanwezig zijn.

Kaartverkoop via de site

(Fotograaf: Robert Westerman)