Start van hoofdcontent

Stad

nl

150.000 ballonnen sluiten koningsvaart af

11 april 2013, 15.20 uur · Aangepast 19 april 2013, 15.11 uur

Maar liefst 150.000 oranje ballonnen gaan de lucht in als afsluiter van de koningsvaart op 30 april over het IJ.

Dat maakte burgemeester Eberhard van der Laan donderdag bekend in een brief aan de gemeenteraad.

Willem-Alexander, Máxima en hun drie dochters krijgen op een deel van de tocht gezelschap van een afvaardiging van de koninklijke familie en een aantal gasten. Voorafgaand aan het varen krijgen ze naast het koningslied ook een stukje uit de opera L’amour des trois oranges te zien.

In de gemeenteraad werden donderdag vraagtekens gesteld bij de 150.000 ballonnen die de lucht ingaan. Zo vreesden enkele raadsleden voor de gevolgen voor het milieu en het luchtvaartverkeer, aangezien Schiphol vlakbij ligt. De burgemeester verzekerde ze dat de ballonnen volledig afbreekbaar zijn. Ook is het luchtruim op dat moment gesloten, liet hij weten.

Zwerfafval

De Amsterdamse fractie van de Partij voor de Dieren heeft met verbijstering kennisgenomen van het plan. 'Prins Willem-Alexander zet zich in voor schoon water, dat doen wij ook', zegt fractievoorzitter Johnas van Lammeren. 'Biologisch afbreekbaar materiaal kan echter alleen onder de juiste omstandigheden afbreken in de natuur, waardoor het soms jaren duurt voordat het is afgebroken. De ballonnen zijn tot die tijd aanwezig in de vorm van zwerfafval en kunnen daarbij door dieren worden aangezien voor voedsel.'

'Het is te gek voor woorden dat de stad zo’n grote hoeveelheid ballonnen wil oplaten. Feitelijk hebben we het over het opzettelijk verspreiden van zwerfafval. Dat moet je als stad niet willen, het geeft een zeer slecht signaal af wat betreft milieuvriendelijkheid', aldus Van Lammeren.