Start van hoofdcontent

Stad

nl

Volkskrant begint eigen 'verslavingskliniek'

13 april 2013, 12.38 uur · Aangepast 14 april 2013, 18.17 uur

De Volkskrant heeft een eigen 'verslavingskliniek' opgericht. Sinds deze week mag de krant officieel verslaafden behandelen in de 'GGZ Bontiusplaats', genoemd naar het redactieadres van de Volkskrant, schrijft het dagblad.

Het gaat om een experiment waarmee de krant wil laten zien hoe makkelijk het is om een privékliniek voor verslaafden te openen zonder de nodige expertise: 'Drie keer online een formulier invullen en een kort bezoek aan de Kamer van Koophandel'.

De kliniek werd zonder één kritische vraag van het ministerie van Volksgezondheid toegelaten als 'instelling voor medisch specialistische verslavingszorg' en mag nu behandelingen declareren bij zorgverzekeraars, schrijft de krant. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft geen controle uitgevoerd.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid erkent de problemen en wil de toelatingswet aanpassen, zo laat ze in een reactie weten. Ze overweegt om klinieken vooraf te laten goedkeuren door de inspectie of om zorgverzekeraars strenger te laten screenen.