Start van hoofdcontent

Stad

nl

Extra mobiele zendmasten voor inhuldiging

20 april 2013, 13.16 uur · Aangepast 23 april 2013, 10.53 uur

Om ervoor te zorgen dat alle mensen die op 30 april naar Amsterdam gaan, daar gewoon kunnen bellen en sms'en, worden er extra mobiele zendmasten ingezet.

'Vorig jaar hadden we geen mobiele sites ter plaatse op Koninginnedag en dit jaar zijn het er wel vier', vertelt Richard Mes van Vodafone. Hij wijst erop dat ook het signaal van bestaande zendmasten op de daken van de stad wordt versterkt. Hierdoor wordt de capaciteit van het netwerk van Vodafone in Amsterdam circa 35 procent opgevoerd ten opzichte van 30 april vorig jaar.

'In overleg met de gemeente hebben we gekeken waar en wanneer de drukke plekken zijn, waar extra masten bijgeplaatst moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan het Centraal Station of een paar drukke pleinen waar veel festiviteiten zijn', legt Mes uit. Op die manier moeten smartphonegebruikers als het goed is ook gewoon foto's kunnen maken en uploaden als de nieuwe koning op het bordes van het Paleis op de Dam staat.

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam bevestigt in nauw contact te staan met de grote Nederlandse telecomproviders. 'Maar we moeten wel reëel zijn', stelt hij. 'Op sommige plaatsen zal er niet of nauwelijks bereik zijn. Daarom hebben we ook maatregelen genomen om belangrijke nummers, zoals bijvoorbeeld 112, wel altijd beschikbaar te houden.'

Vorig jaar trokken zo'n 800.000 Nederlanders naar de stad op Koninginnedag. De gemeente rekent erop dat het aantal dit jaar waarschijnlijk hoger zal liggen.

Om bij te springen stelt ook een aantal restaurants, cafés en hotels in de binnenstad hun wifi-netwerk die dag gratis beschikbaar. Verder wordt bezoekers geadviseerd allemaal een gratis plattegrondje op te halen op het station, zodat de smartphone in ieder geval niet gebruikt hoeft te worden om de juiste weg te vinden in de mensenmassa.