Start van hoofdcontent

Cultuur

NL
V

Republikeinen oefenen 'ik-Willem-niet-lied'

20 april 2013, 19.29 uur · Aangepast 22 april 2013, 19.30 uur

Het Nieuw Republikeins Genootschap heeft zaterdagmiddag hun plannen voor Koningsdag gepresenteerd: geen koningslied maar een 'ik-Willem-niet-lied'.

In een vol Werktheater werd het liedje alvast geoefend. Het Waterlooplein wordt op 30 april omgedoopt tot het witte plein waar geprotesteerd zal worden. Tijdens het protest zal het 'ik-Willem-niet-lied' uit volle borst worden meegezongen.

Wat het Genootschap betreft is de aanstaande inhuldiging de laatste ooit. 'Het is Willem de Laatste, dat is zeker ons doel', zegt Hans Maessen namens de Republikeinen.

Op de dag van de troonswisseling zijn in de stad zes plaatsen aangewezen waar mag worden gedemonstreerd, waaronder dus het Waterlooplein en het Spui, maar Maessen vindt dat te beperkend. 'Willem-Alexander heeft zelf gezegd geen moeite te hebben met demonstraties tegen de monarchie', aldus Maessen. 'Het moet dus geen probleem zijn om in een wit T-shirt met de tekst 'Ik Willem Niet' en met een witte ballon op de Dam rond te lopen'. Het genootschap wil hierover op korte termijn overleggen met burgemeester Eberhard van der Laan.

Of het 'ik-Willem-niet-lied' het beter of slechter gaat doen dan het vrijdag gepresenteerde officiële koningslied, is nog even afwachten.