Start van hoofdcontent

Stad

nl

Repubikeinen willen ook op de Dam demonstreren

21 april 2013, 11.42 uur · Aangepast 23 april 2013, 11.45 uur

Op de dag van de inhuldiging van koning Willem-Alexander wil het Nieuw Republikeins Genootschap zich ook kunnen manifesteren op de Dam.

Dat zei campagneleider Hans Maessen zaterdag tegen het ANP. Op de dag van de troonswisseling zijn in de stad zes plaatsen aangewezen waar mag worden gedemonstreerd, waaronder het Waterlooplein en het Spui, maar Maessen vindt dat te beperkend.

'Willem-Alexander heeft zelf gezegd geen moeite te hebben met demonstraties tegen de monarchie', aldus Maessen. 'Het moet dus geen probleem zijn om in een wit T-shirt met de tekst 'Ik Willem Niet' en met een witte ballon op de Dam rond te lopen'. De republikeinen hebben wit gekozen als actiekleur voor 'minder monarchie'.

Het genootschap wil op korte termijn overleggen met burgemeester Eberhard van der Laan. Op een actiebijeenkomst in het Werkteater presenteerden de republikeinen zaterdag ook een alternatief voor het veelbesproken koningslied: het 'Ik Willem Niet-lied'. Het zal binnenkort te horen zijn op de website van het Nieuw Republikeins Genootschap.

Frank Buis/AT5