Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Minister: 'Taalfouten uit Koningslied halen'

24 april 2013, 09.12 uur · Aangepast 24 april 2013, 18.39 uur

Voordat koning Willem-Alexander dinsdag wordt toegezongen met het Koningslied, moeten de taalfouten uit dat lied gehaald worden. Dat vindt minister Jet Bussemaker van Onderwijs, meldt De Telegraaf woensdag.

In de storm van kritiek die afgelopen weekend opstak over het door John Ewbank gecomponeerde lied, wezen taalkundigen op de overvloed aan kromme zinnen en verhaspelingen. Zo is de eerste zin van het refrein, 'door de regen en de wind', een contaminatie van 'door weer en wind' en 'in de regen en de wind'.

'Nu het lied alsnog gezongen gaat worden, moeten we wel even naar de taal- en spelfouten kijken', zei Bussemaker. Ze noemt de kritiek op het lied overigens niet erg. 'Kunst kan ontroeren, inspireren, confronteren en choqueren. Dat is het Koningslied goed gelukt'.

Prins baalt van controverse
Prins Willem-Alexander vindt het jammer dat het Koningslied tot een controverse heeft geleid. Dat zei hij dinsdag in een gesprek tussen hem en prinses Máxima met vertegenwoordigers van de media. Maar de ophef heeft ook positieve kanten, aldus de toekomstig koning. Hij heeft dankzij de aangedragen alternatieve composities nu zes of zeven koningsliederen en dat kan geen andere koning hem nazeggen.

Tijdens het persgesprek zei het koninklijk paar het niet verstandig te vinden zich in de discussie over het koningslied te mengen. Máxima en Willem-Alexander verheugen zich erop om 30 april te worden toegezongen.