Start van hoofdcontent

Stad

nl

Voortvluchtige Adil A. werd steeds crimineler

25 april 2013, 09.11 uur · Aangepast 27 april 2013, 09.15 uur

Adil A. ontsnapte in 2012 door zijn elektronische enkelband door te knippen. Sindsdien werd hij alleen maar crimineler. De PvdA wil opheldering.

A. staat vrijdag voor de rechter. Hij wordt onder andere verdacht van de beruchte, dubbele moord in de Staatsliedenbuurt op 29 december 2012. Zondag bleek dat A. ten tijde van die liquidatie eigenlijk thuis had moeten zitten met een elektronische enkelband om. Begin 2012 knipte hij deze echter door en ontsnapte.

Meerdere, betrouwbare bronnen vertellen aan AT5 dat dit klopt. Nadat hij uit het zicht van justitie ontsnapte werd hij alleen maar crimineler. A. zat vast voor overvallen en het schieten op de politie. Nu blijkt hij zeer waarschijnlijk bij veel meer criminele feiten betrokken te zijn, die gepleegd zijn na zijn ontsnapping.

Eind september 2012 zou hij een man hebben neergeschoten in de Jan Pieter Heijestraat. Twee weken later is het weer raak. In Den Haag probeert A. samen met twee anderen een man te ontvoeren, nadat er ruzie is geweest over drugs. Die ontvoering mislukt en Adil A. wil vervolgens weer terugrijden naar Amsterdam. Maar dat gaat niet volgens plan.

A. rijdt in een alcoholfuik van de politie, en hij besluit hard weg te rijden. Een motoragent zet de achtervolging in en rijdt hem klem. A. rijdt in op de agent, die vervolgens zijn wapen trekt en schiet. Maar A. slaat weer op de vlucht, rijdt vervolgens nog een vrouw aan, en weet te ontkomen. Ook ging A. in de zomer van 2012 doodleuk op vakantie naar Marokko.

Op 29 december worden de 21-jarige Said el Yazidi en de 28-jarige Youssef Lhkorf in de Staatsliedenbuurt onder vuur genomen door mannen met machinegeweren. Beide slachtoffers komen daarbij om. Het Openbaar Ministerie wijst Adil A. aan als schutter. Adil A. werd uiteindelijk in januari 2013, een jaar na zijn ontsnapping, alsnog gearresteerd door de politie. Gewoon in Amsterdam-West, waarhij woonde en opgroeide.

De Partij van de Arbeid wil graag weten hoe het kan dat Adil A. heeft kunnen ontsnappen en hoe het zit met de elektronische enkelband. De partij gaat naar aanleiding van deze berichtgeving Kamervragen stellen.

Foto bij dit bericht: Adil A. wordt verdacht van inrijden op motoragent (via bontkraagje.nl).