Cultuur

Taalpuristen: 'Te veel Engels in Stedelijk Museum'

26 april 2013, 09.41 uur · Aangepast 26 april 2013, 16.32 uur

Het Stedelijk Museum heeft de Sofprijs, de tegenhanger van de Lofprijs der Nederlandse taal, gewonnen.

De Stichting Nederlands stelt dat het Stedelijk 'steeds meer moeite doet te verdoezelen dat het in Amsterdam staat, de hoofdstad van een land waarin Nederlands gesproken wordt'. Zo heette de eerste tentoonstelling na de heropening 'Beyond Imagination' en is de website van het museum vergeven van het Engels, klagen de hoeders van de Nederlandse taal.

Het museum heeft nog niet laten weten of het de prijs in ontvangst zal nemen.

De Sofprijs is bepaald niet het eerste stukje kritiek voor het vernieuwde museum. Zo is er kritisch gereageerd op het uiterlijk van 'de badkuip', viel het nieuwe logo niet bij iedereen in goede aarde en zette de New York Times het museum behoorlijk in zijn hemd. Gezeur over de hoeveelheid Engels in een museum is trouwens ook niet nieuw. Zo plaatste de stichting Taalverdediging ooit al kritische kanttekeningen bij de naam van filmmuseum Eye. 

Journalist en columnist Henk Hofland ging overigens aan de haal met de Lofprijs der Nederlandse taal 2012. Stichting Nederlands eert de publicist voor zijn kritische houding tegenover de 'anglomane taalverdwazing in Nederland', zo liet de organisatie vrijdag weten.

Hofland (85) mag de prijs volgende week vrijdag in ontvangst nemen in Utrecht. De stichting roemt met name de columns die hij onder het pseudoniem S. Montag voor NRC Handelsblad schrijft. Vooral passages over politici die te pas en te onpas Engelse termen gebruiken viel bij de organisatie in goede aarde.