Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tweede Coentunnel open, eerste Coentunnel dicht

13 mei 2013, 09.09 uur · Aangepast 14 mei 2013, 18.14 uur

Na jarenlang voorbereidend overleg en 3,5 jaar bouwen zijn de tweede Coentunnel en de nieuwe Westrandweg maandagochtend eindelijk open voor verkeer.

Automobilisten kunnen vanaf 05.00 uur door de gloednieuwe tunnel rijden. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Verkeer) opende de tweede Coentunnel en de randweg donderdag officieel.

De tweede Coentunnel en de Westrandweg zijn nodig voor een betere doorstroming van het verkeer in de Randstad. Zo moet Amsterdam beter bereikbaar worden vanuit het noordelijke deel van Noord-Holland en moet de drukte op de ringweg A10 verminderen.

Door de eerste Coentunnel rijden dagelijks ongeveer 120.000 auto's. De tunnel geldt als een flessenhals met dagelijks lange files. Dat moet in de toekomst verleden tijd zijn. Het is de bedoeling dat automobilisten vanuit de richting Schiphol en Den Haag voortaan via het havengebied naar de nieuwe tunnel rijden.

Het bestaande fileleed zal echter pas volgend jaar helemaal achter de rug zijn, omdat Rijkswaterstaat nu de oude Coentunnel gaat renoveren. Deze zal tot 2014 volledig zijn afgesloten, waardoor auto's alleen door de nieuwe Coentunnel kunnen. Dit jaar zal de drukte op de A10 dus nog niet verminderen. 'Het is nog even doorbijten', zegt een woordvoerster van Rijkswaterstaat. Ook afgelopen weekend moesten automobilisten de tanden nog even op elkaar houden. En dát het fileleed nog niet geleden is, werd maandagmorgen direct duidelijk...

Voor de #Coentunnel inmiddels 20 km file op de #A7 en de #A8 vanaf de afrit Avenhorn tot knooppunt Coenplein.

— ANWBverkeer (@ANWBverkeer) 13 mei 2013