Start van hoofdcontent

Stad

nl

Echtpaar getraumatiseerd door gebrul Artis-zeeleeuw

15 mei 2013, 16.20 uur · Aangepast 19 mei 2013, 19.09 uur

'Ik ben getraumatiseerd door het geschreeuw van de zeeleeuw Fernandez,' vertelt de 80-jarige mevrouw Nevenzeel die naast Artis woont.

In het Parool vertelt Nevenzeel hoe ze 'nu weer moet onderduiken'. 'Ik ben van Joodse komaf en moest tijdens de oorlog onderduiken. Nu dus weer, want ik doe mijn ramen en deuren niet meer open.'

In 2010 was het een mooie zomer aan het Entropotdok. 'Het was die zomer zo warm,' aldus Nevenzeel. 'Maar ik kon mijn deuren niet openzetten.' De mannetjeszeeleeuw, overgebracht van de dierentuin in Berlijn naar Artis, maakte het geluid om de vrouwtjeszeeleeuwen het hof te maken.

Fernandez is inmiddels overgeplaatst naar een dierentuin in Tenerife, maar het echtpaar is bang dat er een nieuwe mannetjeszeeleeuw voor in de plaats komt. Ze hebben maandag in een gesprek bij de Raad van State hun angst toegelicht door een brief voor te lezen, ze willen dat er een voorziening bedacht wordt waardoor de geluidsoverlast afneemt.

'Misschien een geluidswal?', suggereert meneer Nevenzeel die het afschaffen van de zeeleeuwen ook een optie vindt. Buurtbewoners rondom het Carré hadden in december vorig jaar ook last van zeeleeuwen, zij mochten toen gratis naar het Kerscircus om de lastpakken te zien optreden.