Whatsapp

Ajax

Geboortehuis Johan Cruijff verandert mogelijk in museum

22 mei 2013, 19.21 uur · Aangepast 4 juni 2013, 19.32 uur

Het geboortehuis van Johan Cruijff wordt zeer binnenkort te koop aangeboden. Het pand aan de Akkerstraat in Betondorp wordt mogelijk een museum.

Woningbouwvereniging Ymere, eigenaar van het gebouw, is op de hoogte van de geschiedenis van het pand en staat open voor een bijzondere invulling, weet Sportgeschiedenis.nl.

De legendarische Johan Cruijff werd op de Akkerstraat 32 geboren op 25 april 1947. Hij woonde daar tot aan de dood van zijn vader in 1959. Menno Pot, auteur van onder andere het boek 'Sporen van Ajax' vindt dat het gebouw in een Cruijff-museum zou moeten veranderen. 'Niet alleen vanuit sporthistorisch oogpunt maar ook vanwege de architectonische waarde van het pand.'

Teammanager van Ajax, David Endt, is het hier helemaal mee eens. Volgens hem kan hier de geschiedenis van Betondorp zichtbaar worden gemaakt en dus niet alleen het verhaal van Cruijff. Ajax zou hier wat hem betreft een rol in kunnen spelen: 'Dat heeft zoveel aan Betondorp te danken, méér dan alleen Cruijff. Het zou daarom een heel mooi gebaar zou kunnen zijn als Ajax iets kan teruggeven.'

Stadsdeel Oost weet ook dat het geboortehuis van Cruijff binnenkort te koop wordt gezet en hoopt dat er iets moois mee gebeurt. De mogelijkheid om zelf een initiatief te nemen heeft het stadsdeel echter niet.

Wanneer het gebouw precies de verkoop in gaat is nog niet duidelijk maar het zal niet lang niet meer duren. 'Belangstellenden voor een Cruijff-museum moeten daarom snel zijn', aldus Ymere.

Jos van Zetten
Jos van Zetten
Whatsapp