Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gekleurde vlakken en pijlen tegen pont-drukte

23 mei 2013, 09.49 uur · Aangepast 23 mei 2013, 20.35 uur

Een opvallende maatregel in Noord. Om de veiligheid van reizigers op het Buikslotermeerveer te vergroten worden groen-rode vlakken op de kade geschilderd.

Dit meldt dagblad Metro donderdag. Naast de gekleurde vlakken worden ook pijlen op het wegdek aangebracht om de reizigersstroom beter in bedwang te houden. Wie vanaf maandag de pont afkomt, loopt rechtdoor via het rode vlak waarop een pijl de richting aangeeft. Wie op de pont wil, wacht in het midden op het groene vlak, tot iedereen de pont af is, zo is de gedachte. 

Vorig jaar trok stadsdeel Noord aan de bel omdat er vaak chaotische situaties ontstonden op de (drukke) veerdienst over het IJ. Verkeerswethouder Wiebes concludeerde vervolgens dat te krappe kades bijdragen aan het probleem. De proef met de gekleurde vlakken moet hier nu een oplossing voor bieden.  

'Een duidelijke wegmarkering moet het pendelsysteem voor iedereen weer kraakhelder maken, want het Buiksloterveer is een zeer drukke pont', stelt een woordvoerder van het GVB in Metro. Als de proef aanslaat worden de vlakken ook op andere IJ-oevers aangebracht.