Man geweigerd door KLM vanwege naam

Een man mocht niet aan boord van een vlucht van KLM omdat hij dezelfde naam had als die van een notoire overlastgever.

De Amsterdammer had geen idee waarom hij niet aan boord mocht toen hij de eerste keer geweigerd werd. 'Daar kwam ik pas na een paar vluchten en het nodige doordrammen achter', zegt de frequent flyer die nog vier keer bijna geweigerd werd.

Het bleek dat hij dezelfde naam heeft als iemand die op de zwarte lijst van Sky Team staat, omdat diegene herrie had geschopt in een vliegtuig. 'Het vervelendste van de situatie is dat je als onruststoker behandeld wordt, want ze gaan er in eerste instantie van uit dat jij het bent', zegt de man tegen AT5.

Dat hij de vier andere keren het wel voor elkaar kreeg om aan boord te komen, lag vooral aan zijn eigen assertiviteit. Toch duurde het nog een poos voordat KLM met een oplossing kwam. Pas toen de Amsterdammer een boos berichtje op Facebook zette kwam de luchtvaartmaatschappij echt in actie.

Vandaag kwam KLM met een oplossing. 'Deze situatie is heel uitzonderlijk', zegt een woordvoerder van KLM. 'Het komt bijna niet voor.' Om te voorkomen dat een andere reiziger in de toekomst met hetzelfde probleem te maken krijgt, gaat KLM ook op zoek naar een structurele oplossing (stel er komt een keer een 'Jan de Vries' of 'Peter Jansen' op de zwarte lijst). 'We maken aanpassingen in het systeem om te zorgen dat het in de toekomst gewoon goed gaat.'