Start van hoofdcontent

Stad

nl

Willem Holleeder aangehouden

27 mei 2013, 13.39 uur · Aangepast 29 mei 2013, 10.44 uur

Willem Holleeder is vanochtend opgepakt in een groot onderzoek naar georganiseerde misdaad, waaronder witwassen.

De aanhouding van Holleeder zou verband hebben met verschillende invallen van het OM in Hilversum en Beverwijk. Wat precies de verdenking is tegen de 'topcrimineel', is nog niet duidelijk.

De politie heeft maandag invallen gedaan bij twee sportscholen in Beverwijk, in een penthouse in Hilversum en bij bedrijven op de diamantbeurs (foto's) in Zuidoost. Het gaat om een actie in een groot, al langer lopend onderzoek naar georganiseerde criminaliteit, zei een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM).

Hoe groot de actie precies is, kon de woordvoerder niet zeggen. 'Er is van alles gaande.' In Beverwijk zou het gaan om twee sportscholen van Dick Vrij, die Willem Holleeder onlangs een gebroken kaak heeft geslagen. Het OM reageert niet op berichten dat Vrij zou zijn aangehouden. Vrij zou ook gelieerd zijn aan de nieuwe motorclub No Surrender, waar Holleeder vice/voorzitter van zou worden. Holleeder zou inmiddels niet meer met No Surrender te maken hebben.

Holleeder's advocaat Stijn Franken meldde dat zijn cliënt maandagochtend vroeg is aangehouden. Omdat Holleeder in alle beperkingen zit, kon Franken er verder niets over kwijt. Holleeder zou in ieder geval niet de hoofdverdachte zijn.

De Neus, zoals Holleeder's bijnaam luidt, was inmiddels bijna 1,5 jaar op vrije voeten. Zijn celstraf voor de afpersing van Willem Endstra zat er begin 2012 voor twee derde op, waardoor hij de gevangenis mocht verlaten. Sindsdien haalde hij geregeld het nieuws. Zo zorgde zijn optreden in het tv-programma College Tour voor felle reacties en schreef hij een column in de Nieuwe Revu.