Politiek

VVD-jongeren willen XTC-verkoop in winkels

27 mei 2013, 20.07 uur · Aangepast 29 mei 2013, 16.00 uur

Whatsapp

De Amsterdamse afdeling van de JOVD, de liberale jongerenorganisatie van de VVD, vindt dat de partydrug XTC voortaan gewoon in Amsterdamse smartshops en coffeeshops verkrijgbaar moet zijn.

Volgens de jonge liberalen kan het reguleren van XTC-verkoop voor veiliger koop en gebruik zorgen. Voorzitter Chris-Jan Kamminga van de JOVD: 'Bij harddrugs denken we automatisch aan dealers, verslaafden en veelplegers. Maar die vlieger gaat allang niet meer op. XTC is een vrij onschuldige drug die vooral op feestjes en festivals wordt gebruikt. De overlast die XTC veroorzaakt is miniem.'

De onafhankelijke VVD-jongeren zijn van mening dat de VVD is doorgeschoten in haar plannen als het gaat om de handhaving van harddrugs in de stad. Kamminga: 'XTC veroorzaakt minder gezondheidsschade dan alcohol en tabak. Verslaving komt vrijwel niet voor. Reguleren werkt in zo een geval beter dan repressief handhaven.

In Stand van de Stad van vrijdagavond werd duidelijk dat GroenLinks ook vindt dat XTC in de winkel verkrijgbaar moet zijn. Volgens de partij zou het goed zijn als de drugs onder restricties te koop zou zijn.

Whatsapp