Start van hoofdcontent

Stad

nl

Joodse scholen Amsterdam wilden gewapende beveiligers

30 mei 2013, 16.18 uur · Aangepast 31 mei 2013, 12.32 uur

Joodse scholen in Amsterdam hebben vorig jaar bij het ministerie van Veiligheid en Justitie geïnformeerd naar de mogelijkheid om gewapende beveiligers in te zetten.

Dit meldt weekblad Nieuwe Revu deze week. Het blad onderzocht hoe het zat met de vraag naar gewapende particuliere beveiligers, naar aanleiding van de wens die Brinks onlangs uitsprak. Dit bedrijf wilde, na in het recente verleden al twee keer slachtoffer te zijn geweest van een gewelddadige overval, gewapende bewakers in gaan zetten. 

'Het komt sporadisch voor, maar wij zien geen toename van verzoeken. Ook omdat heel veel mensen weten dat het zinloos is', stelt een woordvoerder van het ministerie. 'Als mensen het al willen, dan doen ze altijd navraag hoe het werkt en krijgen ze meteen door dat het geen zin heeft.'  Vorig jaar klopten Joodse scholen uit Amsterdam aan bij het ministerie. In het Franse Toulouse had een dodelijke schietpartij plaats­ gevonden op zo’n instelling. 'Toen heeft dat even gespeeld. Ze wilden zelf de scholen kunnen bewaken met wapens. Vuurwapens ja.' Maar ook dit verzoek werd afgewezen. 

Toch is het niet zo dat Nederland ineens dol is op wapens, concludeert het blad. Het aantal leden van schietverenigingen nam zelfs voor het eerst sinds een lange reeks stabiele jaren af.