Start van hoofdcontent

Stad

nl

OM eist tot 6 jaar cel voor doodschoppen grensrechter

31 mei 2013, 20.14 uur · Aangepast 4 juni 2013, 09.43 uur

Zes voetballers van voetbalclub Nieuw-Sloten moeten de jeugdgevangenis in voor doodslag op grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

Dat vindt de officier van justitie, die tot 2 jaar jeugddetentie eiste, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Tegen de vader van een van de voetballers eiste de aanklager 6 jaar gevangenisstraf.

In totaal zijn zeven van de acht verdachten volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig aan de dood van de grensrechter, die op 2 december op een veld van de Almeerse voetbalclub Buitenboys in elkaar werd geschopt. Eén jongen komt vrij; hij is volgens het OM alleen schuldig aan openlijk geweld.

Yassin D. moet wat betreft het OM 12 maanden naar de jeugdgevangenis, waarvan 2 maanden voorwaardelijk. Hij is jonger dan de andere verdachten en heeft ook deels verantwoordelijkheid genomen voor zijn daden. Soufian B., Ibrahim C., Mohamed K., Othman K. en Fady F. deden dat volgens de aanklager niet en zouden dus wat hem betreft 2 jaar de cel in moeten, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Daveryon B. komt vrij, omdat hij alleen geweld zou hebben gepleegd tegen de keeper van Buitenboys en niet met de schoppartij tegen Nieuwenhuizen te maken had.

Overigens vindt het OM niet dat de verdachten echt de bedoeling hadden om de grensrechter van Buitenboys te doden. Maar door hard en vaak tegen zijn hoofd en nek te schoppen, hebben ze wel het risico voor lief genomen dat zoiets zou gebeuren.