Start van hoofdcontent

Stad

nl

Jaar cel voor doelwit Staatsliedenbuurt

7 juni 2013, 18.56 uur · Aangepast 10 juni 2013, 16.57 uur

De 29-jarige Benaouf A. is vrijdag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf.

A. geldt als het voornaamste doelwit van de enorme schietpartij die zich op 29 december in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt voltrok.

Twee vrienden van A. werden doodgeschoten, A. ontkwam door in een gracht te springen. Daarna dook hij onder in het buitenland. Op 22 februari arresteerde de politie hem en twee medeverdachten in Rotterdam. De mannen bleken in het bezit van twee doorgeladen vuurwapens plus bijbehorende munitie en een pak cash geld. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam (OM) eiste 2 weken geleden 16 maanden cel tegen A. wegens onder meer wapenbezit en witwassen.

A. heeft verklaard dat hij in paniek op de vlucht is geslagen en dat hij daarvoor contant geld nodig had. Een vuurwapen was nodig voor zijn eigen bescherming, zegt hij. De politie trof ook valse identiteitsbewijzen aan in het bezit van A.

De schietpartij in de Staatsliedenbuurt kostte het leven aan Said el Yazidi (21) en Youssef Lkhorf (28). Inmiddels zitten twee verdachten vast, maar de politie gaat ervan uit dat er meer daders zijn geweest. Er is vele malen geschoten. De daders ontkwamen in twee auto's. Onderweg schoten zij met kalasjnikovs op de pollitie.