112

Advocaat Jocelyn B. in hoger beroep

11 juni 2013, 19.29 uur · Aangepast 13 juni 2013, 19.30 uur

Herman Loonstein, de advocaat van Jocelyn B., gaat in hoger beroep.

Dit laat Loonstein weten in een reactie aan AT5. Zijn cliënt, Jocelyn B., werd dinsdag veroordeeld tot 15 jaar celstraf wegens het medeplegen van een moord. De 64-jarige B. moet net als de 53-jarige Duncan R. 15 jaar de cel in voor de moord op een 54-jarige man in Oost. De rechtbank in Amsterdam acht het tweetal schuldig aan het medeplegen van het gruwelijke misdrijf.

Loonstein noemt de straf van zijn cliënt 'opmerkelijk'. Volgens de advocaat past de straf helemaal niet binnen de Nederlandse rechtspraak. 'Je kun twee mensen niet veroordelen voor het medeplegen van een moord als er geen hoofddader is, of zonder dat duidelijk is komen vast te staan dat er een soort vooropgezet plan is', stelt Loonstein.  

Tegen B. en R. waren respectievelijk 12 en 16 jaar cel geëist. De rechtbank vond echter dat, hoewel niet is komen vast te staan wie welke rol heeft gespeeld bij het misdrijf, beide verdachten een even zware straf verdienen. 

Het slachtoffer, de neef van B., werd op 12 maart 2011 vermoord. De politie vond zijn lichaam de volgende dag in de woning van de vrouw. Het was gewikkeld in een kleed en over zijn hoofd zat een vuilniszak gesnoerd. Het slachtoffer had ernstig hoofdletsel, vermoedelijk veroorzaakt door het slaan met een hamer