112

NL
V

39-jarige arrestant Zuidoost overleden

13 juni 2013, 13.21 uur · Aangepast 29 juli 2015, 17.37 uur

De 39-jarige man die dinsdagavond onwel werd nadat hij door de politie in een woning in de flat Geldershoofd in Zuidoost werd aangehouden, is overleden.

Dit laat Gerald Roethof, advocaat van de familie van de man, weten aan AT5. Volgens Roethof had de man 'ernstige psychische problemen' en stond hij dinsdagavond op een balkon te schreeuwen toen de politie werd gewaarschuwd. 

De politie verklaarde woensdag al dat de arrestatie van de man vervolgens niet zonder problemen verliep. Vier agenten slaagden er niet in de man te overmeesteren, waarna agenten met schilden de woning binnen moesten dringen om de man te arresteren. De arrestant raakte vervolgens onwel en moest worden gereanimeerd, waarna hij, bij kennis, per ambulance naar het ziekenhuis werd vervoerd. 

De man kwam woensdag alsnog in het ziekenhuis te overlijden. 'Volgens de familie is het duidelijk dat de man is overleden door politiegeweld', stelt Roethof. 'De familie wil nu dan ook een klacht indienen tegen de agenten die bij de arrestatie betrokken waren'.

Het slachtoffer is volgens de advocaat een Surinamer die, samen met zijn broer, op vakantie was in Nederland. Hij verbleef bij een vriend in de flat in Zuidoost.  

UPDATE 13:45
De politie bevestigt dat de man woensdagavond is overleden. 'Bureau Integriteit heeft een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de zaak', stelt een woordvoerder. 'Dit onderzoek staat onder leiding van de officier van justitie. Hangende het onderzoek worden er geen uitspraken over de zaak gedaan'.