112

NL
V

Celstraffen tot 6 jaar in zaak-grensrechter, advocaten in hoger beroep

17 juni 2013, 16.15 uur · Aangepast 20 juni 2013, 13.12 uur

Zes voetballers en voetbalvader El-Hassan D. hebben celstraffen gekregen voor de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in december in Almere.

De rechtbank in Lelystad veroordeelde de 51-jarige voetbalvader tot 6 jaar celstraf. De voetballers kregen straffen tot 2 jaar, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Van hen kreeg alleen Yassine D. een lagere straf; 1 jaar, waarvan 2 maanden voorwaardelijk.

Volgens de rechter staat vast dat zij de grensrechter hebben geschopt, geslagen en getrapt. Dat geweld is de oorzaak geweest van het overlijden. Ze schopten op Nieuwenhuizen in alsof het een voetbal was, zo zei de rechter in haar vonnis.

Daveryon B. werd vrijgesproken van medeplegen doodslag. Hij kreeg 30 dagen voor openlijk geweld.

Mishandeling
Grensrechter Richard Nieuwenhuizen overleed op 3 december in het ziekenhuis. Een dag eerder was hij in de dugout van zijn voetbalclub Buitenboys in Almere in elkaar gezakt. Hij was enkele uren daarvoor in elkaar geschopt na afloop van een wedstrijd tussen Buitenboys en Nieuw Sloten. De mishandeling leidde tot een golf van verontwaardiging en tot internationale media-aandacht.

Hoger beroep (Update 15:40)
De advocaten van een aantal van de veroordeelde jeugdspelers van voetbalclub Nieuw Sloten hebben maandag direct aangekondigd in hoger beroep te zullen gaan. Advocaat Gerard Spong, raadsman van de 51-jarige El-Hasan D., tekende direct na afloop van de uitspraak hoger beroep aan bij de griffie van de rechtbank in Lelystad.

El-Hasan D. is de vader van een van de veroordeelde spelers. Hij kreeg 6 jaar celstraf opgelegd. Spong: 'Wij zijn het evident niet eens met dit vonnis. Het is innerlijk tegenstrijdig. De rechtbank zegt zich te baseren op objectieve getuigen en gebruikt vervolgens de verklaringen van Mykel Nieuwenhuizen, de zoon van de grensrechter. Die is natuurlijk niet objectief, hij is direct belanghebbend, want het gaat om zijn vader.'

Spong heeft uitvoerig betoogd dat het niet vaststaat dat Nieuwenhuizen is overleden aan het geweld dat op hem is toegepast. Een door hem ingeschakelde Britse patholoog, Christopher Milroy, ontdekte een genetische afwijking in de aderen van Nieuwenhuizen. De rechtbank noemde het 'onvoldoende aannemelijk, zelf hoogst onwaarschijnlijk' dat deze afwijking tot de plotselinge dood van Nieuwenhuizen heeft geleid.