Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Onrust bij thuiszorgers om massaontslag

30 juni 2013, 18.23 uur · Aangepast 2 juli 2013, 18.30 uur

Maar liefst 96 van de 140 thuiszorgers van de Zonnehuisgroep Amstelland worden gedwongen ontslagen.

Thuiszorgorganisatie Diakonie, waaronder de Zonnehuisgroep valt, heeft haar medewerkers deze week ingelicht. Dat het slecht ging was al langer bekend maar dat bijna 70% van de medewerkers ontslagen wordt, had niemand verwacht.

Na het aangekondigde ontslag kregen medewerkers een brief mee naar huis waarin gevraagd werd om geen contact op te nemen met de media. Dat schoot sommige medewerkers in het verkeerde keelgat. Één van hen wilde met AT5 praten. Uit angst voor de mogelijke gevolgen, wilde zij wel onherkenbaar in beeld worden gebracht.

De thuiszorgmedewerkers vrezen dat de kwaliteit van de zorg nu flink achteruit gaat. Daarnaast zijn zij ook boos over het gebrek aan inspraak.

Volgens Diakonie is er naar meerdere opties gekeken maar zijn de ontslagen niet meer af te wenden.

Update
De 100 van de 140 medewerkers waarvoor vergunning voor ontslag is aangevraagd betreft alleen locatie Buitenveldert/Oud-Zuid. In totaal heeft de groep Thuiszorg Diakonie ruim 425 medewerkers in dienst waarvan circa 140 medewerkers huishoudelijke hulp bij locatie Buitenveldert/Oud-Zuid. Uitgaande dat voor 100 medewerkers ontslagvergunning wordt verkregen resteert op het totaal ruim 325 medewerkers.

De Diakonie benadrukt dat medewerkers geen spreekverbod hebben gekregen. Wel heeft ze gewaarschuwd om terughoudend te zijn met het verspreiden van berichten via pers en social media die verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden.